PREVALENCE, CLINICAL, SUBCLINICAL CHARACTERISTICS AND THE RESULTS OF TREATMENT OF HYPERTRIGLYCERIDEMIA- INDUCED ACUTE PANCREATITIS
Main Article Content
Abstract
Background: Acute pancreatitis is a common medical and surgical emergency in clinical practice with rapid progress, affecting the patient's life with a mortality rate from 2.1 to 7.8%. There are many different causes of acute pancreatitis including gallstones, alcohol abuse and hypertriglyceridemia. Objectives: To determine the rate of hypertriglyceridemia-induced acute pancreatitis; some clinical, subclinical characteristics and to evaluate the results of treatment of hypertriglyceridemia-induced acute pancreatitis at the Intensive Care Unit and the Department of Gastroenterology - Clinical Hematology, Can Tho Central General Hospital. Materials and methods: A cross-sectional descriptive study with an analysis of 179 patients hospitalized at Can Tho Central General Hospital diagnosed with acute pancreatitis. Results: The rate of acute pancreatitis due to increased triglycerides was 21.8%, ranking second after gallstones (28.5%). In hypertriglyceridemia-induced acute pancreatitis, the majority of patients were under 60 years of age (84.6%), men were 2.9 times higher than women. Abdominal pain was the symptom in all patients. Others common signs were obstipation (56.4%), followed by abdominal distension (53.8%). The median triglyceride concentration was 19.21mmol/L. Regarding the treatment results, 97.4% of patients recovered and were discharged from the hospital, the median volume of fluid in the first 24 hours was 4500ml, the duration of insulin use was 3 days, and 48.7% of patients were discharged within one week. The prevalence of antimicrobial use was 89.7%. Conclusions: Hypertriglyceridemia was the second cause of acute pancreatitis. The most common symptom in acute pancreatitis was abdominal pain, the success rate of treatment was high.
Article Details
Keywords
Acute pancreatitis, hypertriglyceridemia, clinical, subclinical
References
2. Nguyễn Gia Bình (2012), Nghiên cứu đặc điểm lâm sàng, cận lâm sàng và điều trị viêm tụy cấp do tăng Triglycerid máu, Để tài nghiên cứu khoa học cấp cơ sở, Bệnh viện Bạch Mai.
3. Nguyễn Thanh Liêm (2014), "Liên quan giữa tăng Triglycerid máu và độ nặng của viêm tụy cấp theo lâm sàng và theo tiêu chuẩn của Ranson", Tạp chí Y học thực hành. 903(1), tr. 11-14.
4. Trần Thị Tuyết Ly (2018), Nghiên cứu đặc điểm lâm sàng, cận lâm sàng, đánh giá kết quả điều trị và ứng dụng của thang điểm BISAP trong tiên lượng sớm độ nặng của viêm tụy cấp tại Bệnh viện đa khoa Trung Ương Cần Thơ năm 2016-2018, Luận văn tốt nghiệp Bác sĩ nội trú, Trường Đại học Y Dược Cần Thơ.
5. Trần Thanh Phong (2019), Nghiên cứu đặc điểm lâm sàng, cận lâm sàng, một số yếu tố liên quan đến mức độ nặng và đánh giá kết quả điều trị viêm tụy cấp do tăng Triglycerid tại Bệnh viện đa khoa Trung Ương Cần Thơ năm 2018-2019, Luận văn tốt nghiệp chuyên khoa cấp II, Trường Đại học Y Dược Cần Thơ.
6. Vũ Thị Hạnh Như, Bùi Hữu Hoàng (2021), Tiếp cận điều trị bệnh nội khoa, Nhà xuất bản Đại học Quốc gia thành phố Hồ Chí Minh, tr. 189-200.
7. Chatila A.T (2019), "Evaluation and management of acute pancreatitis", World Journal of Clinical Cases. 7(9), pp. 1006-1020.
8. Coskun A (2015), "Treatment of hypertriglyceridemia – induced acute pancreatitis with insulin",
Prz Gastroentrerol 2015. 10(1), pp. 18-22.
9. Li X, et al. (2018), "Significantly different clinical features between hypertriglyceridemia and biliary acute pancreatitis: a retrospective study of 730 patients from a tertiary center", BMC Gastroenterology.
10. Murphy J.M (2013), "Hypertriglyceridemia and acute pancreatitis", JAMA Internal medicine. 173(2), pp. 163-164.
11. Sekimoto M (2006), "JPN Guidelines for the management of acute pancreatitis: epidemiology, etiology, natural histology, and outcome predictors in acute pancreatitis", Journal of HBP surgergy. 13(2), pp. 10-24.
12. Sezgin O (2017), "Evaluation of hypertriglyceridemia – induced acute pancreatitis: A single tertiary care unit experience from Turkey", The Turkey Journal of Gastroenterol 2019. 30(3), pp. 271-277.