NUTRITIONAL STATUS AND RELATED FACTORS AMONG DIGESTIVE CANCER PATIENTS AT CAN THO UNIVERSITY OF MEDICINE AND PHARMACY HOSPITAL IN 2022-2023
Main Article Content
Abstract
Background: According to The European Society of Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), cancer patients are susceptible to malnutrition. Digestive cancer patients have a higher rate of malnutrition than other cancer patients. Therefore, assessing the nutritional status of digestive cancer patients is necessary. Then developing an appropriate health education plan and nutritional support intervention to improve the efficiency of treatment and improve the patient's quality of life. Objectives: To assess the nutritional status and identifying some related factors in digestive cancer patients at Can Tho University of Medicine and Pharmacy Hospital. Materials and methods: Cross-sectional description of 153 gastrointestinal cancer patients undergoing inpatient treatment at the Can Tho University of Medicine and Pharmacy Hospital. Nutritional status is assessed using the Patient-Scored Subjective Global Assessment (PG-SGA) instrutment. Results: The rates of moderate and severe malnutrition among digestive cancer patients were 34.6% (PGSGA B) and 30.1% (PG-SGA C) respectively. Factors associated with malnutrition among digestive cancer patients were esophageal-stomach cancer and stage IV. Conclusions: The rate of malnutrition among digestive cancer patients was relatively high. Cancer location and cancer stage were determined to be related to malnutrition in patients with digestive cancer.
Article Details
Keywords
Malnutrition, digestive cancers, PG-SGA
References
2. Arends J, Baracos V, Bertz H, Bozzetti F, et al (2017) “ESPEN expert group recommendations for action against cancer-related maunitrition”, Clinical Nutrition, 36(5), page 1187-1196.
3. Jamshidi S., Hejazi N., Zimorovat A. R. Nutritional Status in Patients with Gastrointestinal Cancer in Comparison To Other Cancers In Shiraz, Southern Iran: a Case-Control Study. World J Plast Surg. 2018. 7. 186-192.
4. Nguyen Hoang Tan Loc, Truong Thanh Nam, Huynh Tu Linh, Nguyen Mai Quang Vinh, Le My Ngoc, et al. Malnutrition and related factors in patients with gastrointestinal cancers at Can Tho oncological hospital in 2020. Can Tho Journal of Medicine and Pharmacy. 2021. 7(3).
5. Nguyễn Văn Trang, Trần Thơ Nhị, Nguyễn Hoàng Long. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan trên bệnh nhân ung thư đại trực tràng tại Bệnh viện Thanh Nhàn và Bệnh viện Vinmec Times City. Tạp chí Y học Việt Nam. 2021. 505.
6. Arends J, Bachmann P, Baracos V, Barthelemy N, et al , (2017), “ESPEN guideline on nutriton on cancer patients”, Clin Nutr, 36(1), page 11-48.
7. Lê Thị Vân, Nguyễn Văn Quế, La Văn Luân. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan trên bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa điều trị hóa chất tại Trung Tâm Ung Bướu, Bệnh viện Trung ương Thái Nguyên. Tạp chí Y Dược học Cần Thơ. 2020. 8.
8. Phạm Thị Thanh Hoa. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có hóa trị tại Bệnh viện K năm 2018. Đại học Y Hà Nội. 2019.
9. Tổng cục thống kê. Kết quả toàn bộ tổng điều tra dân số và nhà ở năm 2019. 2019.
https://www.gso.gov.vn/wp-content/uploads/2019/12/Ket-qua-toan-bo-Tong-dieu-tra-dan-sova-nha-o-2019.pdf.
10. Phạm Thị Tuyết Chinh. Tình trạng dinh dưỡng và chất lượng cuộc sống của người bệnh ung thư đường tiêu hóa sau 2 tháng điều trị hóa chất tại bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2019. Đại học Y Dược Hà Nội. 2020.
11. Nguyễn Thị Thúy, Nguyễn Thị Thanh. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh ung thư dạ dày trong quá trình điều trị hóa chất tại bệnh viện K năm 2020-2021. Tạp chí nghiên cứu Y học. 2021. 146. 140-149.
12. Lai Nam Tài, Trương Thanh An, Phạm Nhật Tuấn, Đoàn Duy Tân. Tỷ lệ suy dinh dưỡng trước phẫu thuật ở bệnh nhân ung thư dạ dày tại Bệnh viện Đại học Y Dược Thành Phố Hồ Chí Minh năm 2022. Tạp chí Y học Việt Nam. 2023. 527.
13. Tổng cục thống kê. Thông cáo báo chí kết quả khảo sát mức sống dân cư 2022. 2022.
https://www.gso.gov.vn/du-lieu-va-so-lieu-thong-ke/2023/05/thong-cao-bao-chi-ket-qua-khaosat-muc-song-dan-cu-2022/
14. Đoàn Thị Nhung, Trần Thị Hồng Vân, Hoàng Văn Lâm. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa sau phẫu thuật tại Trung tâm Ung Bướu-Bệnh viện Trung ương Thái Nguyên và một số yếu tố liên quan. Tạp chí Y học Việt Nam. 2023. 528.