THE CHARACTERISTICS OF BASAL GASTRIC JUICE IN GASTRITIS AND GASTRIC ULCER WITHOUT HELICOBACTER PYLORI AT CANTHO UNIVERSITY OF MEDICINE AND PHARMACY HOSPITAL

Phan Hai Sam Nguyen1,, Chau Minh Vinh Tho Do1, Thai Thanh Tam Tran1, Kieu Anh Tho Pham1, Trung Kien Nguyen1
1 Can Tho University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Background: Nowaday gastritis and gastric ulcer are become more and more common and cause unpleasant  characteristic in  many  patient.  These  diseases  cause the  changes  in  gastric  juice. Therefore,  they  may  have  bad  effects  in  the  digestion  at  gastric.  Objective:  To  describe  the characteristics of basal gastric juice in gastritis and gastric ulcer in Can Tho University of Medicine and Pharmacy Hospital. Method and matrials: we carry out a cross – sectional descriptive study of 100 non-Helicobacter pylori gastritis patients (group 1) and 32 non-Helicobacter pylori gastric ulcer patients (group 2). Results: pH in two group were 2.21 and 2.51. The median concentration of HCO3- were 12.66mmol/L and 21.41mmol/L. The median concentration of pepsin, lipase and amylase enzymes were 6.28ppm and 2.45ppm – 8.93ppm and 1.38ppm – 7.97ppm and 3.29ppm, respectively. The median activity of pepsin, lipase and amylase enzymes were 1.57U/mL and 0.74U/mL – 2.23U/mL and 0.04U/mL – 1.99U/mL and 0.1U/mL, respectively. Conclusion: the disnormal of gastric juice had a high proportion in both gastritis and gastric ulcer, so they effect in gastric digestion

Article Details

References

1. Nguyễn Quang Chung (2001), Nghiên cứu chẩn đoán bệnh viêm dạ dày mãn tính bằng nội soi, mô bệnh học và tỷ lệ nhiễm Helicobacter pylori, Luận án Tiến sỹ y học, Đại học Y Hà Nội.
2. Quách Trọng Đức (2003), Khảo sát đặc điểm viêm dạ dày mãn theo phân loại Sydney và mối liên quan giữa các đặc điểm này với Helicobacter pylori, Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh, 20, tr 118-120.
3. Nguyễn Thị Kim Loan, Nguyễn Văn Thịnh (2013), Nghiên cứu đặc điểm lâm sàng, mô bệnh học của bệnh viêm dạ dày mạn theo hệ thống Sydney cập nhật và và giai đoạn viêm dạ dày theo hệ thống OLGA, Tạp chí Y học thực hành (869), số 05/2013, tr 41-43.
4. Trường Đại học Y Dược Thành phố Hồ Chí Minh (2020), Bệnh học nội khoa, Nhà xuất bản Y học.
5. Trường Đại học Y Dược Thành phố Hồ Chí Minh (2020), Sinh lý học y khoa, Nhà xuất bản Y học.
6. Ellen K. Ulleberg, Irene Comi, Halvor Holm (2011), Human Gastrointestinal Juices Intended for Use in In Vitro Digestion Models, Springerlink.com 2011, 2:52 -61.
7. John E. Hall, Michael E. Hall (2020), Guyton and Hall, Textbool of Medical Physiology, pp.367-485.
8. John M. Inadomi (2020), Yamada’s Handbook of Gastroenterology, pp. 229-238.