THE CHARACTERISTICS OF BASAL GASTRIC JUICE IN GASTRITIS AND GASTRIC ULCER WITHOUT HELICOBACTER PYLORI AT CANTHO UNIVERSITY OF MEDICINE AND PHARMACY HOSPITAL
Main Article Content
Abstract
Background: Nowaday gastritis and gastric ulcer are become more and more common and cause unpleasant characteristic in many patient. These diseases cause the changes in gastric juice. Therefore, they may have bad effects in the digestion at gastric. Objective: To describe the characteristics of basal gastric juice in gastritis and gastric ulcer in Can Tho University of Medicine and Pharmacy Hospital. Method and matrials: we carry out a cross – sectional descriptive study of 100 non-Helicobacter pylori gastritis patients (group 1) and 32 non-Helicobacter pylori gastric ulcer patients (group 2). Results: pH in two group were 2.21 and 2.51. The median concentration of HCO3- were 12.66mmol/L and 21.41mmol/L. The median concentration of pepsin, lipase and amylase enzymes were 6.28ppm and 2.45ppm – 8.93ppm and 1.38ppm – 7.97ppm and 3.29ppm, respectively. The median activity of pepsin, lipase and amylase enzymes were 1.57U/mL and 0.74U/mL – 2.23U/mL and 0.04U/mL – 1.99U/mL and 0.1U/mL, respectively. Conclusion: the disnormal of gastric juice had a high proportion in both gastritis and gastric ulcer, so they effect in gastric digestion
Article Details
Keywords
gastritis, gastric ulcer, basal gastric juice
References
2. Quách Trọng Đức (2003), Khảo sát đặc điểm viêm dạ dày mãn theo phân loại Sydney và mối liên quan giữa các đặc điểm này với Helicobacter pylori, Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh, 20, tr 118-120.
3. Nguyễn Thị Kim Loan, Nguyễn Văn Thịnh (2013), Nghiên cứu đặc điểm lâm sàng, mô bệnh học của bệnh viêm dạ dày mạn theo hệ thống Sydney cập nhật và và giai đoạn viêm dạ dày theo hệ thống OLGA, Tạp chí Y học thực hành (869), số 05/2013, tr 41-43.
4. Trường Đại học Y Dược Thành phố Hồ Chí Minh (2020), Bệnh học nội khoa, Nhà xuất bản Y học.
5. Trường Đại học Y Dược Thành phố Hồ Chí Minh (2020), Sinh lý học y khoa, Nhà xuất bản Y học.
6. Ellen K. Ulleberg, Irene Comi, Halvor Holm (2011), Human Gastrointestinal Juices Intended for Use in In Vitro Digestion Models, Springerlink.com 2011, 2:52 -61.
7. John E. Hall, Michael E. Hall (2020), Guyton and Hall, Textbool of Medical Physiology, pp.367-485.
8. John M. Inadomi (2020), Yamada’s Handbook of Gastroenterology, pp. 229-238.