STUDY ON WORKING ENVIRONMENT FACTORS AND HEALTH STATUS OF WORKERS IN THE SEAFOOD PROCESSING INDUSTRY IN SOC TRANG CITY, SOC TRANG PROVINCE AND ASSESSMENT OF INTERVENTION RESULTS IN 2020 - 2021

Dinh Thanh Liem Nguyen 1,, Thanh Tai Le 2, Huu Nghia Tran 3
1 Soc Trang Center for Diseases control and Prevention
2 Can Tho University of Medicine and Pharmacy
3 Cai Rang Medical Center

Main Article Content

Abstract

Background: Common toxic factors such as hot temperature, high humidity, noise, dust, working conditions, personal protective equipment, working time organization... was the most basic characteristics. Common toxic factors such as hot temperature, high humidity, noise, dust, working conditions, personal protective equipment, working time organization... are the most basic characteristics. These characteristics could lead to occupational accidents and diseases for workers. Objectives: Determine the working environment indicators, health status and diseases of workers and evaluate the results of the intervention on the working environment indicators, worker health status in seafood processing facilities in Soc Trang city, Soc Trang province 2020 - 2021. Materials and methods: Cross-sectional descriptive studies and intervention studies at Sao Ta Company and Soc Trang Seafood Company with 700 workers. Results: The rate of achieving microclimate, light, noxious gas and dust conditions in the two companies reached 100% of the measured sample; about noise in Soc Trang Seafood Company, there is 01 unsatisfactory sample. The proportion of workers with health type I was 15.9%, grade II was 48.0%, grade III was 35.1% and grade IV was 1.0%.  After the intervention, there is no change in working environment factors; The rate of health types I, II is lower than before the intervention, the rate of health types III, IV, V is higher than before the intervention. Conclusion: The working environment in the companies is guaranteed to be good for the workers, while the health of the employees tends to decrease.

Article Details

References

1. Bộ Y tế (2016), Thông tư 24/2016/TT-BYT về Quy định quy chuẩn kỹ thuật quốc gia về tiếng ồn - mức tiếp xúc cho phép tiếng ồn tại nơi làm việc.
2. Bộ Y tế (2016), Thông tư 26/2016/TT-BYT Quy định quy chuẩn kỹ thuật quốc gia về vi khí hậu - giá trị cho phép vi khí hậu tại nơi làm việc.
3. Bộ Y tế (2003), Tiêu chuẩn vệ sinh lao động, Nxb Y Học, Hà Nội, tr.20,25,27,30,51-52.
4. Bộ Y tế (1997), “Tiêu chuẩn phân loại sức khỏe để khám tuyển, khám định kỳ cho người lao động", Quyết định số 1613/BYT-QĐ, Bộ Y tế ban hành ngày 15/08/1997.
5. Hoàng Thị Thúy Hà (2015), “Thực trạng môi trường, sức khỏe, bệnh tật ở công nhân may Thái Nguyên và hiệu quả một số giải pháp can thiệp”, Luận án Tiến sĩ Y, Đại học Thái Nguyên.
6. Ngô Văn Hoàng, Nguyễn Hoài Duyên và cộng sự (2014), “Đánh giá thực trạng môi trường lao động và công tác chăm sóc sức khỏe người lao động tại các đơn vị y tế công lập tỉnh Long An năm 2014”, Tạp chí Đại học Y Dược Cần Thơ, tập 10, tr.25-35.
7. Bùi Hoàng Nam (2017), “Nghiên cứu điều kiện lao động, tình trạng sức khỏe và hiệu quả biện pháp huấn luyện an toàn-vệ sinh lao động cho công nhân may công nghiệp tại Hưng Yên”, Luận án tiến sĩ Y tế công cộng, Viện Vệ sinh dịch tễ Trung ương.
8. Phạm Trần Nam Phương (2017), “Nghiên cứu thực trạng môi trường lao động, tình trạng sức khỏe của nhân viên Công ty cổ phần Sadico Cần Thơ năm 2018”, Luận văn thạc sĩ Y tế công cộng, Trường Đại học Y dược Cần Thơ.
9. Khaled Al-Omari, Haneen Okasheh (2017), “The influence of work environment on job performance: A case study of engineering company in Jordan”, International Journal of Applied Engineering Research, 12(24), pp. 15544-15550.
10. Andreas D Flouris et al. (2018), “Workers’ health and productivity under occupational heat strain: a systematic review and meta-analysis”, Lancet planet health, 2, pp.521-531.
11. Abdul Raziqa, Raheela Maulabakhsh (2015), “Impact of working environment on job satisfaction”, Procedia Economics and Finance, 23, pp.717-725.