STUDY ON PHYTOMORPHOLOGY AND CHEMICAL CONSTITUENTS OF EUODIA LEPTA (SPRENG.) MERR. (RUTACEAE) COLLECTED IN DA NANG

Minh Dao Huynh1,, Thi Ngoc Bich Nguyen1, Thi Thuy Lieu Nguyen1, Thi Quynh Trinh1
1 Da Nang University of Medical Technology and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Background: The Euodia lepta (Spreng) Merr. is a common medicinal herb, used to treated rheumatism, itching, etc., but there is no data yet to study this species in Da Nang. Objectives: Analysis of morphological, microscopic, chemical composition and essential oil. Materials and method: Euodia lepta was collected in Da Nang; analyze, describe, take pictures of the morphological and anatomical features of leaves, sterms and roots, determine the scientific name of the species by morphological comparison method; using a specific reaction to determine the chemical composition, the essential oil was extracted by steam distillation and analyzed by GC/MS. Results: Leaves and roots contain alkaloids, essential oils, flavonoids, coumarins, saponins, steroids, organic acids, reducing sugars, starch... The content of essential oils in leaves accounted for 0.097% (v/w) with 40 identified compounds (accounting for 99.06%), of which the main components are β-citronellal (16.73%), βcitronellol (13.93%), D-Limonene (12.12%). Conclusion: The morphological and anatomical features of Euodia lepta have been described and illustrated in detail by pictures to help identify the species; determine the chemical composition in the leaves, roots, and the main components in the essential oil.

Article Details

References

1. Bùi Thu Hà (2009), Chi Dấu dầu – Euodia thuộc họ Cam – Rutaceae ở Việt Nam, Hội nghị Sinh thái và Tài nguyên sinh vật lần thứ 3, tr. 98-101
2. Phạm Hoàng Hộ (2003), Cây cỏ Việt Nam, Tập 2, NXB Trẻ.
3. Hội đồng Dược điển (2018), Dược điển Việt Nam, lần xuất bản thứ 5, NXB Y học.
4. Trần Hùng (2016), Phương pháp nghiên cứu dược liệu, Bộ môn Dược liệu – Khoa Dược – Đại học Y Dược thành phố Hồ Chí Minh.
5. Trần Đình Thắng, và cộng sự (2007), Thành phần hoá học của rễ cây Ba chạc (Evodia lepta (Spreng) Merr.) ở Việt Nam, Tạp chí phân tích Lý Hoá Sinh, 8(3), tr.23-28.
6. Phan Xuân Thiệu, Hồ Đình Quang (2007), Một số dẫn liệu về tinh dầu lá và quả cây Ba chạc Evodia lepta (Spreng) Merr. ở Quỳ Châu, Nghệ An, Hội nghị khoa học toàn quốc về sinh thái và tài nguyên sinh vật lần thứ 2, tr.116-118.
7. Nguyễn Nghĩa Thìn (1997), Cẩm nang nghiên cứu đa dạng sinh vật, NXB. Nông nghiệp
8. Kamperdick C., Van N.H., Sung T.V., Adam G. (1997), Benzopyrans from Melicope ptelefolia leaves, Phytochemistry, 45(5), pp.1049-1056
9. Kamperdick C., Van N.H., Sung T.V., Adam G. (1999), Bisquinolinone alkaloids from Melicope ptelefolia, Phytochemistry, 50(1), pp.177-181.
10. Li G.L., Zeng J.F., Zhu D.Y. (1997), Chromans from Evodia lepta, Phytochemistry, 47 (1), pp.101-104.
11. Tran et al. (2015), Composition of essential oils from Euodia lepta (Spreng.) Merr and Euodia calophylla Guill., grown in Vietnam, Boletin Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromaticas, 14(1), pp.60-66
12. Yang K (2014), Composition and repellency of the essential oils of Evodia calcicola Chun ex Huang and Evodia trichotoma (Lour.) Pierre against three stored product insects, Journal of Oleo Science, 63(11), pp.1169-1176.