RESEARCH ON THE PREPARATION OF FACE MASKS CONTAINING ESSENTIAL OILS

Thi My Duyen Huynh 1,, Kieu Minh Anh Dinh 1, Thi Yen Nhi Nguyen 1, Thi Kim Tin Dang 1
1 Can Tho University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Background: Currently, wearing a  face mask is essential to protect yourself from the effects of Covid-19 pandemic, the environment such as polluted smoke, and used for sunshade, in medical facilities, etc... but continuous use for many hours will lead to feeling stuffy, uncomfortable. Therefore, it is necessary to research the preparation of masks containing essential oils to reduce discomfort for users. Objectives: (1) To survey the need to use face masks containing essential oils and type of essential oils. (2) To determine the composition of the excipients and the process of making face masks containing essential oils with the best rate and time of incense retention. (3) Survey of volunteers about their feelings after using a mask containing essential oils. Materials and methods: Masks containing essential oils and volunteers selected randomly, experimental research method combined with single-blind survey. Results: A process of making masks containing Orange essential oil has been developed with appropriate excipients and essential oils ratio. Surveys on feelings after using masks containing essential oils mostly give a pleasant feeling. Conclusion: Successfully developed a process to prepare masks containing essential oils with a retention time of more than 05 hours.

Article Details

References

1. Dương Mộng Hòa, Nguyễn Thị Diệp Chi, Võ Hoàng Duy. Nghiên cứu chiết xuất, khảo sát thành phần hóa học và bước đầu ứng dụng tinh dầu Tràm trà (Melaleuca alternifolia) trong sản xuất nước súc miệng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 2016. (45-tháng 8 năm 2016), 90-96, https://doi.org/10.22144/ctu.jvn.2016.515.
2. Liêu Thùy Linh, Ngô Nguyễn Nhật Hà, Phan Thị Kim Liên. Khảo sát ảnh hưởng của tinh dầu Quế, Sả chanh, Húng quế, Bạc hà và tác dụng kết hợp của chúng tới Saccharomyces cerevisiae và Aspergillus niger. Kỷ yếu kỷ niệm 35 năm thành lập Trường Đại học Công nghiệp TP. Hồ Chí Minh. 2017, 127-134.
3. Vũ Thu Trang và Nguyễn Thị Hoa. Nghiên cứu hiệu quả kháng vi khuẩn Staphylococcus aureus khi sử dụng kết hợp các loại tinh dầu Việt Nam. Vietnam Journal of Science and Technology. 2015. 53(4), 417-424, https://doi.org/10.15625/0866-708X/53/4/4181.
4. Nazzaro F., Fratianni F., De Martino L., Coppola R., & De Feo V. Effect of essential oils on pathogenic bacteria. Pharmaceuticals. 2013. 6(12),1451-1474, https://doi.org/10.3390/ph6121451.
5. Adem, Ö. N. A. L., Oğuz ÖZBEK, & Sama Nached. The production of antiviral-breathing mask against SARS-CoV-2 using some herbal essential oils. Journal of the Turkish Chemical Society Section A: Chemistry. 2020. 7(3), 821-826, https://doi.org/10.18596/jotcsa.788410.
6. Lehrner, J., Eckersberger, C., Walla, P., Pötsch, G., & Deecke, L. Ambient odor of orange in a dental office reduces anxiety and improves mood in female patients. Physiology & behavior. 2020. 71(1-2), 83-86, https://doi.org/10.1016/S0031-9384(00)00308-5.
7. Nguyễn Thị Kim Liên. Bào chế kem đánh răng chứa tinh dầu quế. Báo cáo tổng kết đề tài nghiên cứu khoa học dành cho cán bộ-giảng viên. Trường Đại học Nguyễn Tất Thành. 2021. 57.