NUTRITIONAL STATUS AND SOME RELATED FACTORS IN TYPE 2 DIABETES PATIENTS AT TRA VINH PROVINCE GENERAL HOSPITAL
Main Article Content
Abstract
Background: Diabetes is a heterogeneous metabolic disorder that requires close monitoring to prevent complications. It often arises from an unhealthy lifestyle, including poor nutrition and lack of physical activity. Objectives: To determine the nutritional status and some related factors in type 2 diabetes patients at Tra Vinh Province General Hospital. Materials and methods: Cross-sectional descriptive study on 246 subjects diagnosed with type 2 diabetes from June to August 2023. Results: Among of 246 subjects participating in the study, there were 50.0% of subjects had normal nutritional status, overweight - obesity accounted for 42.7%, the lowest was malnutrition accounting for 7.3%. The study recorded some of factors related to the nutritional status of the study subjects such as age group, occupation and smoking level with p<0.05. Conclusions: Regular nutritional assessment is needed for patients with type 2 diabetes, especially the elderly, in order to screen and evaluate nutritional status promptly, and intervene early for patients with diabetes in malnutrition and overweight - obesity.
Article Details
Keywords
Nutritional status, diabetes, Tra Vinh
References
2. International Diabetes Federation. Diabetes Atlas Seventh Edition 2015. International Diabetes Federation. 2015.
3. Lê Thị Hương. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân đái tháo đường type 2 và một số yếu tố liên quan tại Khoa nội Bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Tạp Chí Dinh Dưỡng và Thực Phẩm. 2017. 13
(4), 1-7.
4. Bệnh viện Đa khoa tỉnh Trà Vinh. Giới thiệu tổng quan về bệnh viện. 2023. Truy cập từ:
http://benhvientravinh.com.vn/gioi-thieu/gioi-thieu-tong-quan. Ngày truy cập 15/8/2023.
5. Bộ Y tế. Việt Nam hiện tỷ lệ người mắc đái tháo đường đang gia tăng nhanh. 2023. Truy cập từ:
https://moh.gov.vn/tin-noi-bat/content/viet-nam-hien-ty-le-nguoi-mac-benh-dai-thao-duongdang-gia-tang-nhanh. Ngày truy cập: 12/12/2023.
6. Đồng Thị Phương. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Đa khoa Đông Anh, Hà Nội năm 2020. Tạp Chí Nghiên cứu Y học. 2021. 144 (8), 91-99.
7. Lưu Ngân Tâm, Đoàn Quyết Thắng. Tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân đái tháo đường type 2 nhập viện. Tạp chí Y học thành phố Hồ chí Minh. 2018. 22(5), 75-82. 8. Sở Y tế Thái Nguyên. Dinh dưỡng cho người bệnh Đái tháo đường. 2020. Truy cập từ:
https://soyte.thainguyen.gov.vn/y-hoc-thuong-thuc/content/dinh-duong-cho-nguoi-benh-daithao-duong. Ngày truy cập 15/8/2023.
9. Trịnh Thị Ngọc Huyền. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh Đái tháo đường type 2 điều trị tại Bệnh viện Nội tiết Trung ương 2020. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2020. 146(10), 150-157.
10. Lâm Khắc Kỷ. Tình trạng dinh dưỡng của 50 bệnh nhân Đái tháo đường type 2 nội trú ở Bệnh viện Thống Nhất. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022. 18(3+4), 63-69.