NUTRITIONAL STATUS AND SOME RELATED FACTORS IN TYPE 2 DIABETES PATIENTS AT TRA VINH PROVINCE GENERAL HOSPITAL

Thi Nhat Tao Nguyen1,, Thi My Phuong Thach1, My Ngoc Le2, Thi Thanh Thuy Thach1, Khanh Duy Bui1
1 Tra Vinh University
2 Trường Đại học Trà Vinh

Main Article Content

Abstract

Background: Diabetes is a heterogeneous metabolic disorder that requires close monitoring to prevent complications. It often arises from an unhealthy lifestyle, including poor nutrition and lack of physical activity. Objectives: To determine the nutritional status and some related factors in type 2 diabetes patients at Tra Vinh Province General Hospital. Materials and methods: Cross-sectional descriptive study on 246 subjects diagnosed with type 2 diabetes from June to August 2023. Results: Among of 246 subjects participating in the study, there were 50.0% of subjects had normal nutritional status, overweight - obesity accounted for 42.7%, the lowest was malnutrition accounting for 7.3%. The study recorded some of factors related to the nutritional status of the study subjects such as age group, occupation and smoking level with p<0.05. Conclusions: Regular nutritional assessment is needed for patients with type 2 diabetes, especially the elderly, in order to screen and evaluate nutritional status promptly, and intervene early for patients with diabetes in malnutrition and overweight - obesity.

Article Details

References

1. Trường Đại học Y tế công cộng. Giáo trình Các phương pháp đánh giá và phòng chống một số bệnh liên quan đến dinh dưỡng. Nhà xuất bản Lao động - Xã hội, Hà Nội. 2012.
2. International Diabetes Federation. Diabetes Atlas Seventh Edition 2015. International Diabetes Federation. 2015.
3. Lê Thị Hương. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân đái tháo đường type 2 và một số yếu tố liên quan tại Khoa nội Bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Tạp Chí Dinh Dưỡng và Thực Phẩm. 2017. 13
(4), 1-7.
4. Bệnh viện Đa khoa tỉnh Trà Vinh. Giới thiệu tổng quan về bệnh viện. 2023. Truy cập từ:
http://benhvientravinh.com.vn/gioi-thieu/gioi-thieu-tong-quan. Ngày truy cập 15/8/2023.
5. Bộ Y tế. Việt Nam hiện tỷ lệ người mắc đái tháo đường đang gia tăng nhanh. 2023. Truy cập từ:
https://moh.gov.vn/tin-noi-bat/content/viet-nam-hien-ty-le-nguoi-mac-benh-dai-thao-duongdang-gia-tang-nhanh. Ngày truy cập: 12/12/2023.
6. Đồng Thị Phương. Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Đa khoa Đông Anh, Hà Nội năm 2020. Tạp Chí Nghiên cứu Y học. 2021. 144 (8), 91-99.
7. Lưu Ngân Tâm, Đoàn Quyết Thắng. Tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân đái tháo đường type 2 nhập viện. Tạp chí Y học thành phố Hồ chí Minh. 2018. 22(5), 75-82. 8. Sở Y tế Thái Nguyên. Dinh dưỡng cho người bệnh Đái tháo đường. 2020. Truy cập từ:
https://soyte.thainguyen.gov.vn/y-hoc-thuong-thuc/content/dinh-duong-cho-nguoi-benh-daithao-duong. Ngày truy cập 15/8/2023.
9. Trịnh Thị Ngọc Huyền. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh Đái tháo đường type 2 điều trị tại Bệnh viện Nội tiết Trung ương 2020. Tạp chí Nghiên cứu Y học. 2020. 146(10), 150-157.
10. Lâm Khắc Kỷ. Tình trạng dinh dưỡng của 50 bệnh nhân Đái tháo đường type 2 nội trú ở Bệnh viện Thống Nhất. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022. 18(3+4), 63-69.