VALIDATION AND DETERMINATION OF ALLANTOIN IN Dioscorea hamiltonii Hook.f., (Dioscoreaceae) GROWN IN NHO QUAN, NINH BINH

Minh Tuan Nguyen1,, Van Tuong Do2, Van Lieu Nguyen2, Thu Ha Ta3
1 Dong Do University
2 Hoang Thanh Herbal Medicine Company Limited
3 Military Medical Academy Hanoi

Main Article Content

Abstract

Background: The allantoin’s content in Dioscorea hamiltonii Hook.f., is an important criteria, but Vietnamese Pharmacopoeia V does not provide any method to quantify this substance. It is necessary to develop a method to quantify allantoin in cultivated Hoai Son tubers. Objective: To validate a method and quantify allantoin in Hoai Son tubers grown in Nho Quan, Ninh Binh. Materials and methods: Hoai Son tubers were harvested after 12 months grown in Nho Quan (Ninh Binh). A high performance liquid chromatography (HPLC) method for the quantitative analysis of allantoin has been developed.  Results: System suitability has been investigated for retention time, peak area, asymetry parameter and the theoretical number of plates. The result of this investigation showed that all values RSD < 2%. The validation procedure met the criteria for specificity, linearity and repeatability according to ICH guidelines. The contents of allantoin in Hoai Son tubers samples were determined by validated method reached 0.068% dry weight. Conclusion: The method has been validated and the allantoin content in Hoai Son tubers grown in Nho Quan, Ninh Binh was 0.068%.

Article Details

References

1. Bộ Y tế, Dược điển Việt Nam V, NXB Y học, Hà Nội. 2017.
2. Đỗ Huy Bích và cộng sự, Cây thuốc và động vật làm thuốc ở Việt Nam, tập I (xuất bản lần thứ 2). NXB Khoa học và Kỹ thuật, Hà Nội, 557-560. 2006.
3. Nguyễn Thị Hiền và cộng sự, Thành phần hóa học của Củ mài thu tại Mê Linh, Vĩnh Phúc. Tạp chí dược liệu 2015, số 01, 3-7.
4. Nguyễn Thị Thanh Mai và cộng sự, Nghiên cứu bào chế trà hòa tan từ Hoài sơn, Lược vàng, Mộc đan nhằm hỗ trợ giảm đường huyết ở người bị đái tháo đường tuýp 2, Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn, Bộ NN&PTNT. 2023. 51-56.
5. Trần Thị Oanh, Nguyễn Thị Vân Anh. Xác định hàm lượng Allantoin trong củ mài (Dioscorea persimilis, Dioscoreaceae) bằng sắc ký lỏng hiệu năng cao. Tạp chí Nghiên cứu dược & Thông tin thuốc (3), Trường Đại học Dược Hà Nội. 2014. 82-87.
6. Nguyễn Viết Thân. Cây thuốc Việt Nam, NXB Y học, tập II. 2020. 302-303.
7. Guangxi University of Chinese Medicine. Preparation method and application of effective part of dioscorea persimilis for decreasing blood sugar. Publication of CN103520425A, 22/01/2014. 2014.
8. The International Council for Harmonisation of Technical Requirements for Pharmaceuticals for Human Use. Validation of analytical procedures: text and methodology. Q2 (R2). 2022.
9. Yoon K.D.et al. Determination of allantoin in Dioscorea Rhizoma by high performance liquid chromatography (HPLC) using cyano columns. Natural Product Sciences. 2008. 14 (4), 254-259.
10. Viện Hàn lâm Khoa học và Công nghệ Việt Nam, Viện Sinh thái và Tài nguyên sinh vật, Phiếu kết quả giám định mẫu tiêu bản “Hoài sơn”, Hà Nội, ngày 10/02/2020. 2020.