NUTRITIONAL STATUS AND SOME RELATED FACTORS AMONG STUDENTS FROM 15 TO 18 YEARS OLD AT LY TU TRONG HIGH SCHOOL FOR THE GIFTED IN 2023

Van Vuong Nguyen1,, Trong Nghia Pham 1, Lam Phuong Ngo 1, Thi Kim Thao Nguyen1, Hoang Phuong Thy Nguyen1, Thanh Nam Truong 1, Le Ngoc Giau Nguyen1
1 Can Tho University of Medicine and Pharmacy

Main Article Content

Abstract

Background: Nutritional status is the result of the body's diet and use of nutrients. Maintaining a scientific and healthy nutritional status will help the body reach the healthiest state. Objectives: To determine the nutritional status and some related factors among students from 15 to 18 years old at Ly Tu Trong High School for the Gifted, Can Tho city in 2023.  Materials and methods: A cross-sectional study was conducted on 400 students from 15 to 18 years old at Ly Tu Trong High School for the Gifted, Can Tho city in 2023. Results: The rate of malnourished students was 23.50%. The rate of overweight and obesity was 28.50%, and mainly in grade 12. Overweight-obesity status was significantly associated with the following factors: non-breakfast (OR=2.532; p=0.012), nonevening snacks (OR=0.408; p=0.001), good academic performance (OR=2.485; p=0.025) extra learning activities (OR=3.239; p=0.012).  According to the results, the mean score of the student's dominant hand grip strength was 29.29±8.58 (kg). The rate of a good level of hand grip strength was 23.0%, and an unsatisfactory level was 58.5%. Conclusion: The results showed the high rate of malnutrition and overweight-obesity. Students should change their lifestyle to have a healthy condition.

Article Details

References

1. Bộ Y tế. Công bố kết quả Tổng điểu tra Dinh dưỡng năm 2019-2020. 2021.
https://moh.gov.vn/tin-noi-bat/-/asset_publisher/3Yst7YhbkA5j/content/bo-y-te-cong-bo-ketqua-tong-ieu-tra-dinh-duong-nam-2019-2020.
2. Zeneb W., Kassaye D., Teshome T., and Gashu M. Undernutrition and associated factors among school adolescents in Hageremariam district, Central Ethiopia. BMC Nutrition. 2022. 8(1), 87, doi: 10.1186/s40795-022-00587-8.
3. Jyotia A.L., and Gajanan D.K. Lifestyle and nutritional status of late adolescent in an urban area of Western Maharashtra: cross-sectional study. International Journal of Community Medicine and Public Health. 2020. 7(8), 3027-3032, https://doi.org/10.18203/2394-6040.ijcmph20203373.
4. Ngô Hồng Nhung và Trương Thị Thùy Dương. Thực trạng dinh dưỡng ở học sinh lớp 10 tại trường Trung học phổ thông Gang Thép Thái Nguyên năm 2020. Tạp Chí Y học Việt Nam. 2021. 502(2), 211-215, https://doi.org/10.51298/vmj.v502i2.665.
5. Nguyễn Thị Thắm, Lê Trần Tuấn Anh, Nguyễn Đức Dương, Hoàng Thị Giang, và Nguyễn Quang Hùng. Thực trạng thừa cân, béo phì và một số yếu tố liên quan ở học sinh một trường Trung học phổ thông tại Hải Phòng năm 2019 – 2020. Tạp Chí Y học Dự phòng. 2021. 31(1), 148–154, https://doi.org/10.51403/0868-2836/2021/50.
6. Trần Đình Toán, Đặng Thị Anh, Cấn Thị Tuyết và Nguyễn Trọng Hưng. Tình trạng dinh dưỡng của học sinh phổ thông tỉnh Hải Dương (từ 11 đến 18 tuổi), các yếu tố liên quan và giải pháp cải thiện. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Trường Đại học Thành Đông. 2024. 2(11), 22-34.
7. Nguyễn Hòa, và Trương Thị Thùy Dương. Thực trạng dinh dưỡng ở học sinh Trường Trung học phổ thông Hồng Lĩnh thuộc thị xã Hồng Lĩnh, tỉnh Hà Tĩnh. Tạp Chí Y học Việt Nam. 2023. 523(1), 195-199, https://doi.org/10.51298/vmj.v523i1.4442.
8. Trương Thị Thu Hường. Tình trạng dinh dưỡng của học sinh 15-18 tuổi ở một số trường Trung học phổ thông tỉnh Điện Biên năm 2020. Tạp Chí Y học Việt Nam. 2022. 516(2), 245-249, https://doi.org/10.51298/vmj.v516i2.3086.
9. Amo-Setién F.J., Leal-Costa C., Abajas-Bustillo R., González-Lamuño D., and RedondoFiguero C. Factors associated with grip strength among adolescents: An observational study. Journal of Hand Therapy. 2020. 33(1), 96-102, https://doi.org/10.1016/j.jht.2018.10.005.
10. Đỗ Hải Anh, Trịnh Bảo Ngọc, và Nguyễn Quang Dũng. Tình trạng thừa cân, béo phì và một số yếu tố liên quan ở người trưởng thành tại 2 quận và 1 huyện thuộc Hà Nội năm 2018. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2022. 18(5+6), 32-41, https://doi.org/10.56283/1859-0381/363.