PREVALENCE OF MALNUTRITION IN CHRONIC KIDNEY DISEASE PATIENTS IN CAN THO CENTRAL GENERAL HOSPITAL YEAR 2022-2023

Van Huynh Nguyen1,, Quoc Nghiem Nguyen1, Tam Thoai Tran1, Mai Tra My Bach1, Hoang Hai Bui1, Hoang Nghia Vo1
1 Can Tho University of Medicine and Phamarcy

Main Article Content

Abstract

Background: COVID-19 has many impacts on nutritional status. While malnutrition is a problem for patients with chronic kidney disease, so in patients with chronic kidney disease with COVID19 infection, malnutrition is a big challenge that needs to be evaluated. Objective: To determine the rate of malnutrition and some factors related to malnutrition in chronic kidney disease patients with estimated glomerular filtration rate below 60 ml/min/1.73 m2 skin. Subjects and methods: A cross-sectional descriptive study was conducted on 74 chronic kidney disease patients with estimated glomerular filtration rate below 60 ml/min/1.73 m2 skin with COVID-19 infection who were being treated at the Department of Nephrology of Central General Hospital Can Tho from October 2022 - October 2023. Assessment of nutritional status based on the following methods: subjective overall assessment scale of nutritional status (SGA_3) and serum albumin concentration. Results: The rate of malnutrition according to the methods of assessing nutritional status according to the subjective global assessment scale (SGA) and serum albumin concentration were 58.1% and 59.5%, respectively. There was a relationship between malnutrition with the number of comorbidities (p=0.035) and treatment method (p=0.036). Conclusion: Patients with chronic kidney disease had a high rate of malnutrition. It is necessary to evaluate malnutrition in patients with chronic kidney disease with COVID-19 infection, further research on the impact of COVID-19 on malnutrition in patients with chronic kidney disease.

Article Details

References

1. Rashid I., Bashir A., Tiwari P., D’Cruz S., and Jaswal S. Estimates of malnutrition associated with chronic kidney disease patients globally and its contrast with India: An evidence based systematic review and meta-anaysis. Clinical Epidemiology and Global Health. 2021.12, 1-8, https://doi.org/10.1016/j.cegh.2021.100855.
2. Grund S., Bauer JM. Malnutrition and Sarcopenia in COVID-19 Survivors. National Library of Medicine. 2022. 38(3), 559-564, https://doi: 10.1016/j.cger.2022.04.001.
3. Lê Công Thành, Nguyễn Thị Hương Lan, Nguyễn Huy Bình, Nguyễn Thu Hà, và Phạm Minh Thúy. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh suy thận mạn chưa lọc máu điều trị nội trú tại Bệnh Viện Đa Khoa Xanh Pôn năm 2018. Tạp chí Nghiên cứu Y Học. 2021. 144(8), 264-275, https://doi.org/10.52852/tcncyh.v144i8.411.
4. Lưu Xuân Ninh, Nguyễn Quang Dũng, và Phan Thạch Khuê. Tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân bệnh thận mạn lọc máu chu kỳ tại Bệnh Viện Đa Khoa Lâm Đồng năm 2020 – 2021. Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm. 2021.17(2), 18-26, https://doi.org/10.56283/1859-0381/71.
5. Nguyễn Thị Thanh Huệ. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan ở người bệnh suy thận mạn lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện Đa Khoa Đức Giang năm 2022. Trường Đại học Thăng Long. 2023. 33.
6. Châu Thị Thảo Nguyên, Bùi Thị Hương Quỳnh, Nguyễn Bách, Dương Thị Kim Loan, Phạm Thị Lan Anh và cộng sự. Tỷ lệ suy dinh dưỡng và khẩu phần ăn của bệnh nhân bệnh thận mạn lọc máu chu kỳ tại Bệnh viện Thống Nhất. Tạp chí Y học Việt Nam. 2022. 515(1), 342-346, https://doi.org/10.51298/vmj.v515i1.2740.
7. Võ Thành Nhân, Phạm Duy Tường, Phạm Thị Diệp, và Lâm Hữu Đức. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan trên người bệnh suy thận mạn tại Bệnh viện Đa khoa Thành phố Cần Thơ năm 2020–2021. Tạp chí Y Trường Đại học Y Dược Huế. 2022. 12(3), 120-126, https://www.doi.org/10.34071/jmp.2022.3.16.
8. Ngô Thị Khánh Trang. Nghiên cứu đặc điểm và giá trị tiên lượng của hội chứng suy dinh dưỡngviêm-xơ-vữa ở bệnh nhân Bệnh thận mạn giai đoạn cuối. Trường Đại học Y Dược Huế. 2017.190.
9. Dai L., Mukai H., Lindholm H., Heimburger O., Barany P., et al. Clinical global assessment of nutritional status as predictor of mortality in chronic kidney disease pateients. PLAS ONE. 2017.12(12), https://doi.org/10.1371/journal.pone.0186659.
10. Larrazabal Jr R.B., Perez B.M.B., Masamayor E.M.I., Chiu H.H.C. and Palileo-Villanueva L.A.M. The prevalence of malnutrition and analysis of related factors among adult patients with the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) in a tertiary government hospital: The MalnutriCoV study. Clinical Nutrition ESPEN. 2021.42, 98-104, doi.org/10.1016/j.clnesp.2021.02.009.